And kedisi (Leopardus jacobitus), kedigiller familyasından Güney Amerika’ya özgü bir türdür. And kedisi, Güney Amerika’nın görece zor geçiş imkânı veren And bölgelerinde yaşar. Bu yüzden hakkındaki bilimsel veriler halen daha tam belli değildir. Örneğin türün ilk film kayıtları, henüz 2000’den sonraki yıllarda Christian Baumeister tarafından oluşturulmuştur.

Özellikleri

And kedisi, aynı bölgede yaşayan pampa kedisine oldukça benzer. Tam olarak farklılıkları henüz kesinleşmemiştir. Müzelerde inceleme objesi olarak çok az sayıda örnek mevcut olduğundan, bilimsel çalışmalar halen yürütülmektedir.

Gövde boyu yaklaşık 70–75 cm, kuyruk uzunluğu 45 cm’dir. Ağırlığı 4–7 kg gelir. Kürkü uzun kıllı (soğuktan korumalı), ana renk tonu boz-kahve olup siyah lekeler bulunur. Kuyruğunda halka şeritler vardır.

Dağılımı

And kedisi, Güney Amerika’nın en ender bulunan kedi türüdür. Anavatanı And bölgeleri olup dağılımı, Güney Peru’dan başlayıp Güneybatı Bolivya üzerinden Kuzeybatı Arjantin’e kadar uzanır. Yaşamak için 3000 ile 5000 metre arasındaki yüksek bölgeleri tercih eder.

Beslenmesi

And kedisi küçük memeli hayvanlarla beslenir. Diğer kedilere benzer şekilde çok çevik ve hareketlidir.

Koruması

Kesin olmayan bilgilerle, sayılarının çok az olduğu tahmin edilir. Bu yüzden CITES sözleşmesinin Ek.I listesine alınmıştır. Bununla, bu türden imal edilmiş her türlü ürünün ticareti yasaklanmıştır. Bu yasak, her türlü özel satışı ve bu hayvanın kullanılmasıyla elde edilen eşyaların özel satışını da kapsar.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

two × 4 =